סרטן צוואר הרחם תוקף כ-200 ישראליות מידי שנה וקרוב ל-1000 נשים מאובחנות עם שינויים טרום סרטניים בצוואר הרחם. בכ-99% מהמקרים הם נגרמים כתוצאה מווירוס הפפילומה. איזו אוכלוסייה נמצאת בסיכון, מהם התסמינים וכיצד מאבחנים ומטפלים? כל השאלות ההכרחיות לגילוי וטיפול יעיל במחלה – ויפה שעה אחת קודם
סרטן צוואר הרחם הינו רביעי ברשימת מחלות הסרטן השכיחות בעולם בקרב נשים, וכ-270,000 מהן מתות כתוצאה מכך מידי שנה. סוג זה נחשב כקטלני, אך בעולם המערבי שכיחותו ירדה עקב המצאתה של בדיקה לגילוי מוקדם, ה-PAP.
התחלואה בסרטן צוואר הרחם נפוצה בייחוד בקרב נשים באמצע חייהן, מגיל 40 ומעלה, אך הסיכון ללקות בו קיים גם בגיל מבוגר יותר. בזירה המקומית הוא נפוץ פחות בהשוואה לאזורים אחרים, ועל כל 100,000 נשים מזוהים 5 מקרים בלבד.
מהם שינויים טרום ממאירים בצוואר הרחם?
סרטן צוואר הרחם מתאפיין בכך שיש לו שלב טרום סרטני ארוך יחסית. למעשה, נדרשות בין 10-15 שנים לצורך הפיכת התאים הבריאים לסרטניים.
ההתמרה הסרטנית של התאים באזור מתבצעת גם היא בהדרגה ומחולקת על פי חומרתה. השלב הקל ביותר נקראCIN1 (או בשמו האחר LSIL) ואילו המצבים המתקדמים והקשים יותר נקראים CIN2 או CIN3 (או HSIL).
מה הגורם העיקרי לסרטן צוואר הרחם?
כ-99% מהשינויים הטרום ממאירים ומקרי סרטן צוואר הרחם נגרמים כתוצאה מזיהום בוירוס הפפילומה (HPV-Human Papilloma Virus). למעשה, מדובר במחלת מין אשר מועברת תוך מגע זה בלבד ואינה גורמת לתסמינים.
למעלה מ-80% מהאוכלוסייה נדבקים במהלך חייהם בוירוס, נתון אשר ממצב את העברת הנגיף כתופעה נפוצה מאוד. רוב המקרים הינם ברי חלוף, אך בכ-5% מהם הווירוס נשאר וגורם להתפתחות השינויים הטרום ממאירים שעלולים להפוך לסרטניים במידה ולא יטופלו. עקב הליך ההתפתחות האיטי, התמרה זו ניתנת לאיתור באמצעות ביצוע בדיקות PAP תקופתיות ולטיפול במידת הצורך.
מהם תסמיני המחלה?
השינויים הטרום סרטניים בצוואר הרחם אינם מלווים בתסמינים חריגים, כגון דימום הפרשות לא שגרתיות או כאבים. מסיבה זו, לא ממש קיים סימן אזהרה שיכול לרמוז לנשים לפנות לבדיקה. למעשה, הדרך היחידה לאתר את ההתהוות הטרום סרטנית באזור היא באמצעות בדיקת PAP של צוואר הרחם, שבמהלכה נדגמים בעזרת מברשת תאים שנשרו מצוואר הרחם. אלה יישלחו לבדיקה במעבדה וכך תזוהה התפתחות לא תקינה של תאים. מאידך, בדיקה יחידה אינה מספקת זאת עקב רגישות נמוכה (בדיקה בודדת מאתרת רק 50% מהמקרים עם שינויים טרום סרטניים) ועל כן יש לחזור עליה אחת לשנתיים-שלוש.
האם ניתן למנוע את המחלה?
פעולת המנע היחידה היא מתן חיסון כנגד וירוס הפפילומה, אשר הוזכר קודם כגורם העיקרי להתפתחות שינויים טרום ממאירים וממאירים בצוואר הרחם. בשנים האחרונות פתרון מנע זה עוגן במערכת החינוך וניתן לבנים ובנות בכיתה ח'. הלכה למעשה, מדובר בטיפול יעיל ובטוח אשר מונע את ההתפתחות הלקויה של התאים באזור בכ-70%. הוא נפוץ מאוד וניתן במדינות רבות בעולם ועד כה חוסנו למעלה מ-200 מיליון אנשים.
החיסון אף נמצא יעיל במניעת מחלות נוספות שנגרמות כתוצאה מווירוס הפפילומה, כגון יבלות וירליות, סרטן לוע, סרטן פי הטבעת וסרטן הפין.
במצב בו זוהו שינויים טרום ממאירים, כיצד ניתן לטפל בהם?
הטיפול מתבצע באמצעות פרוצדורה כירורגית פשוטה הנקראת קוניזציה. במהלכה מסירים את החלק הנגוע בצוואר הרחם. הפעולה נעשית דרך הנרתיק, בהרדמה מקומית או כללית בעזרת לולאה חשמלית. מדובר בניתוח קצר האורך כ-15 דקות, אשר באופן יעיל מחסל לחלוטין את הסיכוי להתפתחות סרטן צוואר הרחם. טיפול זה נחשב ליעיל ברוב המקרים.